”En lösning veckor bort”

Uppdaterad
Publicerad

Idag besöker näringsminister Mikael Damberg (S) Pajala. Och trots att han menar att regeringen inte kan gå in med pengar för att rädda Kaunisvaara-gruvan är Pajalas kommunalråd positiv till en nystart.

Att regeringen skulle kunna gå in med de pengar som behövs för att övervintra Kaunisvaara-gruvan är omöjligt. Det var det besked som näringsminister Mikael Damberg (S) kunde ge när han idag besökte Pajala.

Han upprepade det han sagt tidigare, att en lösning måste komma från privat håll och att regeringen bett LKAB att ”vända på varje sten” för att se om de inte har möjlighet att på något sätt gå in.

Gruvan igång 2018

Harry Rantakyrö (S), kommunalrådet i Pajala menar att det skulle behövas 30 miljoner kronor per år i två år för att övervintra gruvan. Han vill också köpa tillbaka anrikningsverket och de järnvägsvagnar som del i de inventarier som varit ute till försäljning.

Han hoppas att gruvan kan vara igång så snart som 2018, om malmpriset stiger.

”Nytt spår”

Rantakyrö menar att dagens besök av näringsministern var positivt och att han tror att gruvan ska kunna starta igen.

– En lösning är veckor bort, sade han vid pressträffen.

Harry Rantakyrö säger att han jobbar på ett nytt spår och förhandlar med privata intressenter. Han vill inte avslöja med vilka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.