”Ett klassiskt makthavarknep”

Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht påstår att han blivit klippt mitt i en mening i en radiointervju om köttets miljöpåverkan,  men radions ljudfil visar att det inte var så och den ansvarige reportern kallar det för ett klassisk makthavarknep.

Det var på tisdag morgon som Sven-Erik Bucht framträdde i ”SVT:s Gomorron Sverige” och påstod att han blivit klippt mitt i en mening om sin syn på köttets miljöpåverkan.

Men radions ljudfil talar ett annat språk. Bucht fick en fråga och svarade på den och sedan svarade han på nästa fråga.

Makthavarknep

Så här lät det:

Men du ser inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige?

– Nej. inte ser jag det inte på det sättet, sade Sven-Erik Bucht.

Men du har en livsmedelsstrategi som syftar till att det ska bli en bättre miljö och ett bättre jordbruk?

– Den handlar ju väldigt mycket om att öka produktionen i Sverige.

Den ansvarige radioreportern, Daniel Öhman, säger så här:

– Det här är ett klassiskt makthavarknep när folk blir sura och speciellt jobbigt är det att bli rättad av folk i sitt eget parti.  Som Matilda Ernkrans som är ordförande i miljö-och jordbruksutskottet. Hon kände sig tvungen att gå ut och säga att det här strider mot socialdemokraternas syn i den här frågan.

– Då måste man ha någon att skylla på och då är det enkelt att säga att journalisten klippt honom fult.

Minskar konsumtionen

Daniel Öhman tycker också att det är talande att Haparanda kommun nu minskat skolelevernas köttätande med 20 procent.

– Det är intressant att hans hemkommun, efter att han slutat som kommunalråd, valt att se just köttkonsumtionen som ett problem och att de väljer att försöka ta bort en del av mängden kött också, säger Daniel Öhman.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Sven-Erik Bucht för en kommentar, men enligt hans pressekreterare Ingela Nilsson fanns det inget utrymme för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.