Få samebyar har kvinnlig ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre av de 51 samebyarna i Sverige har en kvinnlig ordförande. Trots att 40 procent av alla renägare är just kvinnor.

I Sverige finns 51 samebyar från Idre i söder till Könkämää i norr. Byarna ansvarar för renskötseln i sitt område och leds av en ordförande som väljs av medlemmarna. Av 51 valda är bara tre stycken kvinnor. En av orsakerna till det är, enligt många, rennäringslagen som endast ger den renskötande personen i ett hushåll rösträtt i samebyarna. Det innebär ofta att mannen röstar för hela familjen.

”Måste jobba med frågan”

Av de drygt 4600 personer som äger renar idag är ungefär 40 procent kvinnor. Men eftersom det är svårt att jobba i skogen när man är höggravid eller ammar så blir det ofta mannen som är den mest aktiva renskötaren. Att prata om jämställdhet inom den samiska världen är lika komplicerat som att försöka kvotera in kvinnor i andra företagsledningar eller lagstadga om föräldraledighet. Sametingets ordförande, Stefan Mikaelsson, vägrar ge upp.

Kvinnor i samebyar

– Vi måste jobba med den här frågan och ge kvinnor och unga större möjlighet att engagera sig i byarnas angelägenheter. Det är inte för att förstöra för någon. Utan förhoppningen är ju att det ska bli bättre för alla.

Fakta samebyar:

En sameby är en ekonomisk förening som i huvudsak har ansvarar för betesfrågor i ett visst område. Det finns 51 samebyar i Sverige. Medlemmar måste inte vara samer utan väljs in av de andra bymedlemmarna. Även minderåriga barn och ingifta personer blir automatiskt medlemmar.

Renar Enligt rennäringslagen måste man tillhöra en sameby för att få äga renar i Sverige.

Renskötare Den som ansvarar för skötseln av renarna. Men liksom en fåraherde behöver inte renskötaren vara ägare av de renar hen sköter om.

Husbonde Den ansvarige renskötaren i ett hushåll som också för familjens talan på samebyns möten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i samebyar

Mer i ämnet