Fd polis: ”Glesbygden har blivit laglöst land”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har antalet poliser inlandet minskat. Från fackligt håll säger man att en aggressiv centralisering är en av anledningarna

– Förr hade man arbetskamrater man kunde fråga och dessutom hjälpa och stödja själv. Vi fanns tillgängliga för allmänheten. Så är det inte idag. Nu sitter någon polis en i telefonväxel i Skåne och svarar när någon här uppe söker polisen, menar Ingemar Holma.

Sa upp sitt kall

Ingemar Holma från Gällivare är en av de poliser som sagt upp sitt kall på grund av att han inte längre ansåg sig ha förutsättningarna att göra ett bra jobb.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

– Det var tufft för jag älskade verkligen mitt jobb men när jag började märka att man pratade mer om teknik än människor tog jag beslutet att sluta. För jag upplevde att vi inom polisen slöt oss inom ett skal och bara gick att nå på telefon. För mig handlar polisarbete om närhet till folket, man borde inte centralisera utan snarare utlokalisera oss, säger Ingemar Holma.

Luktade sig till hembrännare

Han kallades ”Dunken” i folkmun eftersom han var känd för att lukta sig till hembrännarna. En synlig och reko polis enligt några av Gällivareborna som minns honom, som vi träffar på i Gällivare centrum.

Nu förtiden ser man ju nästan aldrig polisen, säger Gällivarebon Jan Erkki.

Hans vän instämmer:

– Nä, man ser det nästan aldrig. Ja, förutom någon gång här på torget när det är barmark. Men annars syns de inte till, tillägger Erling Ohlson från Gällivare.

Många mil att täcka

Kiruna, Gällivare och Jokkmokk är Sveriges tre största kommuner till ytan, så det handlar om många mil för glesbyggdspolisen att täcka. Det har hänt att bara en enda polisbil rullat på vägarna i dom kommunerna samtidigt.

– Det känns som att de håller på att tömma inlandet på poliser i smyg. I slutändan ska väl alla poliser till Stockholm, säger Ingemar Holma.

1990 fanns det 58 poliser i Gällivare. Idag bara 25, alltså är mer än hälften av personalstyrkan borta. Kiruna har likande siffror. I Jokkmokk har 14 Poliser blivit tre, enligt polisfacket.

– Det är ett laglöst land numera, för de kriminella vet när polisen inte är närvarande, säger Ingemar Holma.

Ny karriär i gruvan

Ingemar Holma är alltså bara en av alla poliser som försvann ur statistiken. Han fick en ny karriär i gruvan.

Men han säger att sen dess har han stått med bakbundna händer och tittat på när tryggheten och säkerheten stulits från glesbygden.

– Det är inte rättssäkert. Man ska komma ihåg att här uppe finns det många jaktvapen. Ganska nyligen var det skottlossning Karesuando som är en by utanför Kiruna. Så vitt jag vet hände det på helgen men polisen kom inte förrän på måndag, säger Ingemar Holma.

Svarar på kritik

Per Karlsson i Norrbottens polisledning kommenterar halveringen av antalet poliser med att den ekonomiska ramen gjort rekryteringen svår.

– Men jag har själv använt ordet laglöst land om glesbygden men vi kommer aldrig kunna ha poliser överallt här uppe, säger han.

På onsdag och fredag kommer en längre intervju med polisledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Mer i ämnet