Överviktiga män i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Männen i Norrbotten väger tungt. Av alla män i länet är över 60 procent överviktiga eller feta.

Statistik från landstingets senaste folkhälsoundersökning i Norrbotten visar att siffran för överviktiga män i Norrbotten ligger över 62 procent. Pensionären Åke Öhman i Luleå är en av många män i länet som kämpa rmed sina kilon.

– Jag fick ont i knäna och benen tog stryk av det. Min rekordvikt var 136,5 kilo och nu har jag gått ner till 115 kilo och det känns att det är skillnad. Jag har försökt gå ner i vikt i många år – säkert i tio års tid – men det senaste året har jag mer på allvarlig gått in för att gå ned i vikt, säger han.

Åke Öhman tränar med gångstavar så gott som dagligen för hälsans skull.

Fick diabetes

-  Övervikt och fetma är lite farligare för männen eftersom dom har vikten centrad på buken. För en kvinna ska midjemåttet inte vara högre än 80 centimeter och för en man ska midjemåttet inte vara mer än 94 centimeter, säger Anne-Li Isaxon, dietist på landstingets Folkhälsocentrum och primärvården i Luleå. 

Åke Öhman är helt övertygad om att han har fått diabetes på grund av sin övervikt.

– Det finns ingen snabb väg när man väl dragit på sig för många kilon. Först och främst handlar det om att lägga om kosten och inte äta mer än vad man gör av med, vilket är lättare sagt än gjort. Och så gäller det att motionera, säger han.

Bortkastade år

Anne-Li Isaxon brukar ta fram kostcirklen och tala om hur bra det är med grönt på tallriken. Varannan man och var fjärde kvinna i Norrbotten äter för lite frukt och grönsaker.

– Ungefär 20 procent av hela svenska befolkningen har ohälsosamma matvanor så att öka grönsaktsintaget är jätteviktigt och männen i Norrbotten är mycket dåliga på att äta grönsaker, säger hon.

Anne-Li Isaxon ser övervikt och fetma som en farlig hälsorisk. I förlängningen kan det leda till diabetes, stroke och  hjärt – och kärlproblem.

Åke Öhman har bestämt sig för att inte dra på sig några fler hälsoproblem på grund av vikten.

Egentligen vet han inte när han började få viktproblem. Kilona smög sig snarare på när han för flera år sedan slutade träna och springa maraton.

– Jag vet egentligen inte riktigt vad som hände. Det är som att jag struntade i att jag gick upp i vikt och det bettyder att jag har kastat bort tio års livskvalité.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.