Minst 100 personer ska ha smugglats till Finland via Haparanda. Foto: TT

Människosmugglingsliga avslöjad i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finska myndigheter utreder en omfattande människosmuggling efter att 15 personer gripits i Finland och Sverige. Minst 100 personer ska hittills ha smugglats till Finland från Sverige i år. Priset var uppemot 10.000 euro.

De gripna tros tillhöra en kriminell organisation och ligan ska ha smugglat framförallt turkiska medborgare över gränsen till Finland från Sverige, enligt Yle. I Sverige hade ligan sitt fäste i Eskilstuna.

Omfattande smuggling

Enligt kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski, biträdande chef för den finska sjöbevakningens enhet för brottsbekämpning, har verksamheten varit av betydande proportioner.

– Det kan handla om det största fallet av människosmuggling någonsin i Finland.

Stora summor

Den finska polisen inledde sin utredning om misstänkt människosmuggling i våras och många har betalt stora summor för att ta sig till Finland.

– Summorna varierar men i vissa fall rör det sig om 10.000 euro per person, säger Jukka Tekokoski.

Flyktingarna kommer till stor del från Irak och har via Turkiet tagit sig genom Europa på sin väg till Finland. De anhållna smugglarna är svenska, finländska och irakiska medborgare och misstänks vara en del av en större kriminell organisation.

I Finland är maximistraffet för människosmuggling sex års fängelse.

Flera smugglingsvägar

Gripandena skedde den 29 september under en stor samordnad razzia i både Sverige och Finland.

I operationen medverkade totalt över 60 tjänstemän från Gränsbevakningsväsendet samt den svenska polisen. Den omfattade 16 husundersökningar och såväl brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens sjöbevakning samt polisen i Östergötland och Södermanland deltog i tillslaget.

– Vi har samverkat med finska gränsbevakningsmyndigheten, och de har varit här. Vi har hämtat folk till förhör och gripit sådana som varit häktade i sin frånvaro, säger Lars Franzell vid Södermanlandspolisen till TT.

Alla de som häktats i Sverige befann sig i Eskilstuna. Lars Franzell vill inte säga hur många det är men finska myndigheter har begärt att de ska utlämnas. Förundersökningen av brotten fortsätter i Finland.

Utlämning begärd

Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer ska smugglingen har skett såväl med bil från Haparanda till Torneå samt via färjorna till Helsingfors och mellan Umeå och Vasa samt med reguljärflyg till Helsingfors.

I mitten av september greps fem personer av finska polisen i Torneå misstänkta för människosmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.