– Det behöver inte hända någon olycka för att ett kärnkraftverk i Pyhäjoki ska få allvarliga konsekvenser, säger Lena Lagerstam, kontaktperson för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Kärnkraftsbygge i Pyhäjoki godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki, i mellersta Finland, blir av. Regeringen anser att kravet på över 60 procents inhemskt ägande uppfylls och tillståndsprocessen för Fennovoima kan därmed fortsätta.

– Det behöver inte hända någon olycka för att ett kärnkraftverk i Pyhäjoki ska få allvarliga konsekvenser, säger Lena Lagerstam, kontaktperson för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken.

”Många oklarheter”

Förutom risk för  radioaktiva utsläpp anser hon att det finns många outredda frågetecken kring hur ett kärnkraftsbygge 15 mil från Skellefteå skulle påverka Bottenviken.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

– Det är bland annat oklart vilken påverkan de enorma mängder uppvärmt kylvatten från ett kärnkraftverk skulle få på Bottenviken. Det är så mycket som 45 kubikmeter kylvatten per sekund som uppvärmts 12 grader när det leds tillbaka till havet. Huvudströmmarna i Bottenviken går norrut vid finska kusten och söderut vid svenska.

Demonstration i Finland

Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning motsätter sig nästan hälften av finländarna bygget. Drygt en tredjedel är för ett bygge, medan resten inte har någon åsikt.

– Vi har väntat på att det här beskedet och sedan tidigare planerat att vara med och genomföra en demonstration i Helsingfors  i morgon när Finlands näringsminister börjar bereda ärendet , berättar Lena Lagerstam.

Det största stödet finns i norra Finland, där kärnkraftverket väntas stimulera ekonomin. Atomkraftverket har varit mycket omdiskuterat, då finansieringen tros komma från Ryssland, via en kroatisk bulvan. Under juli har det förts en intensiv debatt om ägarförhållandena i företaget.

– Det är klart att vi också är oroliga för att ett kärnkraftverk i Bottenviken påverkar den säkerhetspolitiska situationen, säger Lena Lagerstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet