Fler kontroller av laxfiske

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan startade Havs-och vattenmyndighetens laxkontroller i Norrbottens skärgård. I år räknar myndigheten med fler kontroller jämfört med tidigare år.

När yrkesfiskare kommer till en kaj är tanken att Havs-och vattenmyndighetens fiskekontrollanter ska kontrollera fiskarnas fångst – till exempel vikt och antal. Plus räkna antalet odlade och vilda laxar.

– Vi följer kvoter som EU sätter. Då gör vi stickprov så vi håller oss till de kvoterna, säger sektionschefen Carina Dagbro.

I december 2013 öppnade myndigheten ett lokalkontor i Luleå. Idag är fyra kontrollanter stationerade i länet. Vilket har stor betydelse för Havs- och vattenmyndighetens arbete, enligt sektionschefen Carina Dagbro.

– Tidigare år har vi haft kontrollanter från andra delar av landet. Det är klart att vi har lättare att få till kontroller under fler veckor om vi har ett eget kontor.

– Kan man se att det blivit fler kontroller?

– Det kan vi absolut säkert se. Jag vet att 2013 var det två kontroller. Hittills har vi fått till hyfsat många på den här korta tiden som varit, säger Carina Dagbro, sektionschef på Havs-och vattenmyndigheten i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.