Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent

”Fler samebyar kommer att följa efter”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägareförbundet hade velat se att staten, och i praktiken länsstyrelserna, behållit sitt mandat.

-Om Girjas vinner detta mål kommer fler samebyar att följa efter. Vilka konsekvenser blir är svårt att säga, för det kan variera från område till område. Men jägare och kanske även fiskare anser att det är tryggare och säkrare om det är statens mark och staten som förvaltar den. Alla har möjlighet att påverka beslut som gäller statlig egendom. Är det däremot privat egendom är det markägaren som nästan ensam bestämmer. Det är lite en demokratifråga. Våra myndigheter har ju i uppdrag att serva befolkningen och se till allas bästa, säger jaktvårdskonsulent Hans Geibrink.

Advokat Peter Danowsky, som företräder samebyn, ser det ur en annan vinkel:

Rätten till fjälljakten

-Redan nu kan länsstyrelsen avlysa områden med hänsyn till var renarna vistas. Ibland har det inte skett i tillräcklig utsträckning. Det kan också finnas hållbarhetsaspekter, det vill säga att man inte överutnyttjar ripbeståndet. Kanske är det så att de som vistas mest i området har den bästa överblicken.

Frågan är alltså laddad, och den är sannolikt inte avgjord. Om domen överklagas och hovrätten tar upp ärendet kommer det troligen ta ytterligare drygt två år innan en ny dom kommer. Om ärendet därefter går upp i högsta domstolen kommer det ta ytterligare något år, sade en domare under presskonferensen.

Justitiekanslern meddelar på sin hemsida att besked om eventuellt överklagande dröjer: ”Domen är omfattande. Justitiekanslern kommer att noga gå igenom domen och därefter överväga vilka slutsatser som kan dras och vilka åtgärder den kan komma att föranleda.”

Sista dag för överklagande är den 24 februari.

Fakta: Mer om fallet

Odlingsgränsen: Den nordsydliga administrativa gränsen i Lappland, mellan fjälltrakter och odlingsbara marker. Stakades ut 1873, som en gräns mellan nybyggarland och renskötarland. Har betydelse för renskötseln och jakt- och fiskerättigheter.

Stämningen: Girjas sameby, med Svenska samernas riksförbund bakom sig, yrkar i första hand på ensam förfoganderätt till jakt och fiske inom samebyns område. I andra hand på att staten gemensamt med samebyn ska ha förfoganderätt över jakten och fisket.

Tidsåtgången: Stämningen lämnades in i maj 2009. Rättegången hölls i somras, sex år senare. Dom i dag, efter att den skjutits upp två gånger.

Staten: Representeras av Justitiekanslern.

Samebyn: Girjas är en fjällsameby i Gällivare kommun. Har 32 registrerade renskötselföretag.

Källor: NE, stämningsansökan från Girjas sameby, Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet