Foto: SVT.

Flyktingkrisen: Allt fler hjälper ideellt

Publicerad

Den flyktingkris som just nu pågår engagerar Norrbottningarna. De hundratals flyktingar som varje dag passerar Luleå får ett varmt bemötande på tågstationen av frivilliga.

Tekopparna är framdukade, påsarna med mat ligger färdiga att delas ut och skänkta kläder och leksaker ligger uppradade när nattåget från Stockholm rullar in.

– Det finns en grupp på Facebook som heter Vi som tar emot flyktingar i Norrbotten och den har rönt ett oerhört intresse. Nyligen var det 1 500 som ville delta, jag tror vi nu är upp i 1800 frivilliga, säger Inger Asplund en av de aktiva.

#flykt

Verksamheten pågår varje dag och inte bara under helgerna. Och enligt Asplund det har inte varit kris en enda gång. Den här dagen har ett 20-tal personer kommit till tågstationen för att göra en frivillig insats.

Provisorisk sjukstuga

Förutom folk som serverar te och delar ut mat så finns här både tolkar och sjukvårdspersonal. I den provisoriska sjukstugan tar Jenny Borsgård och hennes kollega emot de som behöver någon form av medicinsk hjälp.

Jenny är här i stort sett dagligen så fort hon är ledig från sina långa pass som ambulanssjuksköterska.

– De  söker hjälp för infektioner, halsbränna,  barnen kan  vara uttorkade. Och så  finns det  problem på insidan men de kanske vi inte kan avhjälpa.  Men de känner att de i alla fall  blir sedda och att någon bryr sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet