Många frivilliga har arbetat med att ge flyktingar ett varmt mottagande på tågstationeni luleå under hösten.

Nu slutar de välkomna flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet flyktingar som kommer kommer med tåg till Luleå har minskat kraftigt sedan Sverige införde gränskontroller. Nu kommer så få att Refugees Welcome Norrbotten upphör med sitt mottagande på tågstationen.

I september och början av oktober passerade så många som 700-800 flyktingar per dag tågstationen i Luleå. De allra flesta av dem var irakier på väg till Finland för att söka asyl där.

Men sedan Sverige införde gränskontroller i början av november har antalet flyktingar som tagit nattåget upp genom Sverige, för att sedan byta till buss mot finska gränsen, stadigt minskat. Förra veckan var det endast 15 flyktingar som steg av tåget i Luleå och den här veckan har inte en enda flykting kommit.

#flykt

Organisationen Refugees Welcom Norrbotten har sedan i september välkomnat de flyktingar som stigit av tåget i Luleå med varm soppa, varma kläder och skor, sjukvårdsrådgivning och presenter till barnen. Nu avslutar de den verksamheten.

– Vi har funderat på det här ett tag i och med att det är så få som kommer nu. Det är lite för stort maskineri att dra igång för så få, säger Lotta Lindgren, organisatör för Refugees Welcome Norrbotten.

Många frivilliga har skänkt pengar och kläder och det finns volontärer som stått på tågstationen och hjälpt till flera gånger i veckan under de här månaderna, vid sidan av sitt vanliga jobb.

– Det känns lite tomt nu när det upphör. Även om man gett mycket av sig själv har man ju fått mycket tillbaka, både från andra volontärer och från flyktingarna, säger Lotta Lindgren.

Hygienartiklar och annat som folk skänkt till organisationen, och som blivit över, kommer att delas ut till flyktingar runt om i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet