Många flyktingar passerar Norrbotten på sin väg mot Finland. Foto: Kamar Eddine Abdessamad

Flyktingström genom Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu passerar många flyktingar Norrbotten på sin väg mot Finland.Det är främst Irakier som nu passerar genom länet på sin väg mot Finland. Men det kommer också asylsökande från Somalia, Afghanistan och andra länder.

Länstrafiken har satt in cirka två extrabussar per dag de senaste två-tre veckorna. De uppger att de haft en ökning av resenärer mellan Luleå och Haparanda med 150 och 200 personer per dag.

–  För oss är alla betalande resenärer just resenärer, säger Länstrafikens vd Kenneth Johansson, så jag kan inte säga om ökningen beror på flyktingar eller inte, men vi har i alla fall en ökning på mellan 150 och 200 extra resenärer per dag.

Flyktingar i Norrbotten

Nu är det möjligt

Haydar Talal, kommer från Iraks huvudstad Bagdad och kommer med en handfull andra män till Luleå busstation. Han säger till P4 Norrbotten att han är överraskad över de välkomstkommittéer som möter dem runtom i Sverige. Men också över den plötsliga vändningen som skett i flyktingfrågan i Europa.

– Där det nyss var omöjligt att ta sig över en gräns kan man nu korsa 4-5 länder utan att bli stoppad, säger Haydar Talal till P4 Norrbotten. Det är barnen som skakat om Europa, säger han. När folk ser barn lida och gå igenom svårigheter, det är det som skakat om Europa och fått länderna att öppna sina gränser.

Fulla tåg och bussar

Rickard Fjällström, diakon vid Rörvikskyrkan i Boden, berättar för SVT Nyheter att Migrationsverket berättat vid ett möte att de uppskattar att cirka 1000 irakier passerat Boden de senaste två veckorna på sin väg mot Finland.

– Tågen ska ha varit fulla och bussarna ut från Boden också, säger Rickard Fjällström.

– Det sägs att det är välorganiserat med biljetter och så och att det använder Sverige som transitland på sin väg mot Finland, säger Rickard Fjällström. Finland har rykte om sig att vara snabbare på att ge uppehållstillstånd för Irakier.

Ökande trend

Enligt Röda Korsets flyktingmottagning i Kemi kommer cirka 50 asylsökande till dem varje dag. Under helgen kom ett hundratal.

Chefen Pirkko Rytkönen säger att det varit såhär de senaste två veckorna och att det ser ut att vara en ökande trend. Hon uppger att cirka en tredjedel stannar kvar i Torneå/Kemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet