Flyktingströmmen till Torneå avtar

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt färre flyktingar beräknas komma till flyktingslussen i Torneå i dag jämfört med för en vecka sedan, men om det beror på att Sverige införde gränskontroller i torsdags är ännu för tidigt att säga.

Flyktingslussen i finska Torneå har funnits i åtta veckor och under den tiden har 13 000 flyktingar registrerats här, flyktingar som kommit över gränsen från Haparanda.

I torsdags införde Sverige gränskontroller vilket innebär att endast de som har id-handlingar och söker asyl i Sverige släpps in över gränsen till Sverige.

#flykt

Färre  kommer

Under de senaste dagarna har det märkts en minskning av flyktingströmmen upp genom Sverige. Exempelvis kom förra måndagen 350 flyktingar till Torneå från Haparanda, i dag väntas mellan 50 och hundra och förra helgens 700 asylsökande ska jämföras med knappt 500 den helg som nyss varit.

”Bra med kontroller”

Men Janne Koskela, ansvarig för flyktingslussen i Torneå, menar att det ännu är för tidigt att säga om minskningen beror på att Sverige infört gränskontroller.

– Hur många flyktingar som kommer har varierat under den tid den här slussen funnits. Men vi räknar med att antalet asylsökande som kommer ska minska dag för dag under den här veckan, säger Janne Koskela, kriminalkommissarie på finske polisen.

På flyktingslussen i Torneå registreras de asylsökande för att sedan skickas mildare till södra Finland.

Janne Koskela ser positivt på att Sverige infört gränskontroller.

– Det är bra att Sverige får kontroll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet