Foto: SVT.

Åtta hälsocentraler kan läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Åtta hälsocentraler i Norrbotten riskerar att läggas ned. Detta på grund av personalbrist.

Det är länstidningarna som rapporterar om förslaget att lägga ned åtta hälsocentraler i Norrbotten. Bland annat hotas verksamheten vid hälsocentralen i Hertsön att flyttas till Örnäset och Porsöns hälsocentral till Björksskatan.

Enligt förslaget läggs också Malmen eller Granitens hälsocentraler i Kiruna ned, och Sandens eller Erikslunds i Boden.

Landstinget i Norrbotten sparar

I Kalix föreslås Grytnäs hälsocentral att stängas och verksamheten flyttas till sjukhuset. I Piteå stängs Norrfjärden och verksamheten flyttas till hälsocentralen i Öjebyn och Furunäset stängs och flyttas till hälsocentralen i centrala Piteå.

Personalbrist

Landstingsrådet Agnetha Granström (MP) säger att hon inte sett förslaget från tjänstemännen men att det sen länge är känt att hälsocentraler kan läggas ned eller slås samman. En orsak är den stora bristen på sjukvårdspersonal och att hemsjukvården tagits över av kommunerna. Dessutom måste hälsocentralernas ekonomi vara i balans, säger Agnetha Granström (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet