Läkare polisanmäler ocker

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning har inletts mot företaget Doxbridge som misstänks för ocker sedan rekryteringsbolaget via ett avtal krävt en del av tre läkares lön i åtta års tid.

Det är polisens bedrägerigrupp i Luleå som tagit emot anmälan och skickat den vidare till åklagarkammaren, som ska utse en förundersökningsledare.

–  Anmälan har skrivits och vi har rubricerat ärendet som misstänkt ocker, säger kommissarie Mats Ekman till SVT Nyheter Norrbotten.

Ett slavkontrakt

Bolaget har säte i Strömsund i Jämtland och bolagsmännen finns i Stockholm.

– Vi på bedrägerigruppen kommer nog att utreda det här såvida inte åklagarkammaren kommer fram till att brottsforumet finns i Jämtland eller i Stockholm, säger Mats Ekman.

En av de tre läkarna som rekryterats i Spanien av Doxbridge, Bernardo Guzman från Venezuela, har inte betalat en krona till bolaget.

– Jag tycker att det här var konstigt, att vi ska behöva betala ett bolag för att jobba åt landstinget i Norrbotten. Jag ser det som ett slavkontrakt, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Betala för att arbeta

Enligt avtalet skulle de tre läkarna betala åtta procent av sin lön till bolaget första året, sju procent andra året och sex procent tredje året.

Under fem år skulle de ha betala 3,5 procent av lönen varje år.

Bernardo Guzman har i drygt åtta månader jobbat på Jokkmokks hälsocentral och han hoppas att offentligheten ska leda till att andra inte drabbas av samma sak.

– Det kanske finns andra läkare, sjuksköterskor och tandläkare som har samma problem. Därför tycker jag att det är viktigt att prata om det som hänt oss, att det är olagligt och ojuste, säger han.

Avtalen rivna

Men Doxbridge har rivit kontrakten efter publiciteten i media och i ett mejl till Bernardo Guzman förklarar bolaget varför.

”Doxbridge inser att avtalet med dig kan misstolkas och upplevas som begränsande på ett sätt som inte varit avsikten.”

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Daniel Perfect, företrädare för Doxbridge, för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.