Ebba Busch Thor väljs som ny partiledare för Kristdemokraterna, kd, vid det extra rikstinget i Folkets hus i Stockholm Foto: Pontus Lundahl / TT

Gramner gläds åt ny partiledare

Publicerad

Distriktsodförande för Kristdemokraterna i Norrbotten, Leif Gramner, är nöjd med valet av Ebba Busch Thor som ny partiledare. Ebba Busch Thor valdes av partiets riksting på lördagen.

– Det var väntat. Nu är det bara å åk, säger Leif Gramner.

Kristdemokraterna i Norrbotten har länge stött Ebba Busch Thor, sedan det blivit klart att Göran Hägglund skulle lämna posten.

Men i jakten på ny ledare har falangstriderna inom partiet bubblat upp till ytan, och senast i raden av utspel stod Peter Althin för, då han sade sig redo att lämna partiet om Busch Thor skulle väljas.

”Flummig abortpolitik”

Althin befarade en högersväng inom partiet.

– Om Ebba Busch Thor blir vald och står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i. Det handlar om rättspolitiken och den flummiga abortpolitiken, sade Althin till Svenska dagbladet.

Den nyvalda KD-ledaren talade på rikstinget bland annat om att skärpta fängelsestraff, och att KD ska ta strid för de kristna värderingarna.

– Vi ska ta strid för en politik som ersätter egoism med gemenskap. Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större. Vi ska om, och om, och om igen ta strid för en politik för starkare familjer, sade hon.

”Inte hugget i sten”

Leif Gramner anser att det hör till att alla inte tycker lika i ett så pass stort parti som Kristdemokraterna.

– Det är ju inte hugget i sten att vi ska bli ett högerparti. Jag hoppas att Althin fortsätter jobba i den riktning han tycker är viktig.

Gramner var på plats med delegationen från Norrbotten under lördagen när Busch Thor valdes.

– Det känns bra i det stora hela. Det är bara ett uttalande i talet som var fel. Det var när hon sa att ”vi är höger”. Det tycker vi inte att vi är. Vi står utanför den skalan. I vissa frågor är vi vänster och i andra höger.

Representanterna från länet hade hoppats på att få in Gramner i styrelsen men det gick inte vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.