Flyktingar i Haparanda på väg mot Torneå och Finland. Foto: SVT

Gränskontroller: ”God nyhet för Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inför Sverige tillfälliga gränskontroller. Ett besked som kommer att påverka de flyktingar som vill ta sig vidare mot Finland.

Idag klockan 12 inför Sverige tillfälliga gränskontroller, det berättade inrikesminister Anders Ygeman på en presskonferens på onsdagskvällen. Beslutet har tagits efter en begäran från Migrationsverket som menar att de inte längre klarar av sitt uppdrag att hantera den rådande flyktingsituationen.

Framför allt kommer de tillfälliga gränskontrollerna att ske vid Öresundsbron och vid de färjeläger i södra Sverige som är den vanligaste inresevägen.

Sverige inför gränskontroller

Välkomnas i Finland

Flera länder har redan infört gränskontroller, bland annat Finland och Norge. I Finland infördes tillfälliga gränskontroller i höstas då allt fler flyktingar började ta sig till Finland via gränsen vid Haparanda-Torneå.

Den finske inrikesministern Petteri Orpo välkomnar beslutet och skriver på twitter: ”Sveriges beslut om att införa gränskontroller är väntat och en god nyhet för Finland. Vi vill förbättra migrationskontrollen i Norden”.

Registrering i Sverige

De flyktingar som vill ta sig till Finland eller Norge kommer efter gårdagens beslut nu att tvingas registrera sig som asylsökande i Sverige eller vända tillbaka till det land de kom ifrån. Alternativet är att ta en annan väg till Sveriges grannländer, men det är, i synnerhet när det gäller Finland, en svår och omständlig väg.

Det finska inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger till Yle att Sveriges gränskontroller kommer att minska mängden asylsökande också i Finland.

– Varenda asylsökande måste nu ansöka om asyl och låta sig registreras i Sverige, De kan inte åka genom Sverige och registreras på nytt i Finland för då blir de så kallade Dublin-fall, sa Nerg i Yles program A-studio i går kväll.

Polisen i Norrbotten har under morgonen suttit i möten om hur de ska hantera frågan från polisiärt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet