Grupptalan mot Northland på gång

Uppdaterad
Publicerad

En grupptalan är på gång mot det konkursade gruvbolaget Northlands styrelse. En kanadensisk advokat är i Sverige för att samla ihop missnöjda svenska aktieägare.

-Jag kan inte lova något men jag ska göra ett seriöst försök, säger advokaten John Foreman.

Foremans utgångspunkt är att aktieägarna blev lurade då styrelsen mörkat hur illa det var ställt med Northland Resources redan 2012.

Besök i Pajala

Grupptalan omfattar alla de 12 000 aktieägarna i det kanadensiska bolaget Northland Resources, som öppnade en järnmalmsgruva i Pajala. En stor del av aktieägarna finns i Sverige, bara i Pajala ägde runt 4 000 personer aktier i gruvbolaget. På tisdag åker John Foreman upp till Pajala för att titta på gruvan, möta människor på plats och ge dem information om processen.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har tagit på sig att förmedla kontakt mellan de svenska aktieägarna och advokaten.

– Jag gör det här för att hjälpa aktieägarna. Det är sorgligt i många fall, jag har mött folk som har sålt sina företag och satt in allt i Northland. Det blev en sammanblandning mellan förhoppningar och fakta när de satsade i Pajala, säger Hemberg.

12 000 förlorade

Gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs i december 2014, efter dramatiska turer. Runt 12 000 aktieägare förlorade pengarna de satt in och Pajalas hopp om en gyllene framtid grusades.

Konkursboet visade sig ha skulder på omkring 14 miljarder kronor. Men innan konkursen fanns varningstecknen där. Under 2013 genomgick bolaget en rekonstruktion.

Men bolaget borde ha informerat sina aktieägare redan tidigare, under våren 2012, då kostnaderna skenade. Det är utgångspunkten i John Foremans resonemang, som nu avser att kräva skadestånd från den gamla styrelsen, eller dess försäkringsbolag som tar över ansvaret.

Alla med automatiskt

John Foremans grupptalan kommer att drivas enligt kanadensisk rätt. Där omfattas alla aktieägare automatiskt av hans stämning, och processen kostar inte aktieägarna något nu. John Foreman processar på ett slags spekulation – bara om han vinner målet kommer han att ta betalt – ett belopp som då bestäms av domstolen, berättar han.

Grupptalan på kanadensiska

Enligt kanadensisk lag så kan grupptalan väckas för mångas räkning, efter godkännande i domstol. Alla får vara med automatiskt, utan att behöva anmäla sig. Det går dock att slippa genom avanmälan.

Kostnaden för processen betalas i efterhand. Advokaten får en andel av den omtvistade summan. Advokatens ersättning ska också godkännas av domstol.

I detta fall har John Foreman fått uppdraget av ett tiotal aktieägare i Kanada.

John Foreman hävdar att Northlands Resources dåliga ekonomi var känd redan ett år innan förlusterna offentliggjordes. Därför går han på styrelsen i Northland vid den tiden, som hade en styrelseansvarsförsäkring, och avser att kräva pengar från försäkringsbolaget.

Northland Resources gick i konkurs i december 2014. Konkursutredningen pågår fortfarande.

Källor: Avanza bank, John Foreman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.