Foto: Tomas Karlsson i Bryssel utanför EU-parlamentet

Stålverksanställda demonstrerar i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

5 000 stålverksanställda och representanter för den europeiska stålbranschen samlades i Bryssel för att demonstrera mot Kinas prisdumpning av stålexport.

Den europeiska branschorganisationen för stål Eurofer hävdar att mellan 1.5-3 miljoner jobb står på spel när Kina nu ökat sin export av stål sedan efterfrågan minskat kraftigt på marknaden i Kina.

Den svenska stålindustrins organisation Jernkontoret menar att Kina får statligt stöd och kan sälja sitt stål till låga priser, vilket snedvrider konkurrensen till de europeiska stålföretagens nackdel.

Stor överproduktion

En av de som deltar i dagens protest i Bryssel är Tomas Karlsson, IF Metall vid SSAB i Luleå, som SVT Norrbotten fick kontakt med via telefon utanför EU-kommissionen i Bryssel vid lunchtid.

– EU är på väg att godta Kina som en marknadsekonomi och då finns inga möjligheter att sätta in saktioner eller strafftullar. Kina har en stor överproduktion av stål och det dumpar dom in på den europeiska marknaden, säger Tomas Karlsson.

”Våldsamt subventionerad”

Men ska vi inte ha en fri marknad?

– Jo, vi är för frihandel, det är vi alla som är här. Men Kinas stålindustri är statlig så den plåt som kommer till Europa är våldsamt subventionerad menar Tomas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.