Här finns polisen kvar i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre poliser i Norrbottens inland ska bevaka lika stora områden som tidigare. I Norge har man valt en annan väg. Här finns poliserna kvar – även på de små orterna.

Samhället Ballangen ligger 40 minuters bilkörning söder om Narvik och är en jordbrukskommun med ett par tusen invånare. Här har Anne Katrin Ramböl på länsmannakontoret har koll på det mesta som händer på byn.

– Jag tar hand om det mesta. Det är allt från små utredningar och civila saker. Dessutom jobbar jag en del med vapenfrågor för hela polisdistriktet, säger hon.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

”Ett annan synsätt”

I Norge finns polisen fortfarande kvar på landsbygden och det svenska polisfacket kan bara snegla avundsjukt på de förutsättningar som finns i Norge.

– I Sverige har man väldigt liten beräkningsgrund som tar hänsyn till långa avstängd när det gäller polisbemanning. I Norge har man ett annat synsätt politiskt att hela landet ska leva. Och ska hela landet leva så krävs den en närvarande polis, säger Jan Sannerborn, huvudskyddsombud för region Nord.

Länsmanskontor

I Norra Lapplands polisdistrikt utgår polisen från tre orter, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Motsvarande distrikt på den norska sidan av gränsen skulle kunna vara Midtre Hålogland. Här finns polisstationer i Narvik och Harstads och dessutom 14 så kallade länsmanskontor – ett kontor i varje kommun som i Norge kan vara så liten som ett och ett halvt till tre tusen invånareLänsmannakontoren har dock blivit mindre bemannade de senaste tio åren och är numera bara öppna på kontorstider. När något händer övriga tider på landsbygden är det poliser i Narvik och Harstad som rycker ut.

Polisnärvaro ska finnas

Fler centraliseringar är dessutom på gång. Själva kontoret kan till och med försvinna i vissa kommuner, men en sak hålls hårt på. Polisnärvaron ska finnas kvar.

– Det handlar om att polisen ska ha en kontakt så att vi vet vad som händer i kommunen, och även att kommunen har en person hos oss att vända sig till. Polisen är en av många aktörer som samverkar för att det ska vara tryggt och bra i en kommun, säger Egil Sletteng, stationschef vid polisen i Narvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Mer i ämnet