Haverikommissionen reser hem

Uppdaterad
Publicerad

Utredarna på Statens haverikommission har lämnat olycksplatsen vid Akkajaure och reser hem för att analysera materialet i de svarta lådorna. Ännu vet man inte om den tekniska utrustningen i lådorna har klarat kraschen.

Det norska postflygplanet har av allt att döma kraschat lodrätt ned i fjällheden och det har utvecklats en enorm energi i samband med nedslaget. De svarta lådorna har också en yttre påverkan och ännu har utredarna inga indikationer på i fall det går att utläsa någon information från dem.

– De är kraftigt demolerade, men vi hoppas att minnesenheterna ska vara intakta och att det ska gå att läsa av dem. Kan vi det så tror jag inte att vi ska behöva besöka olycksplatsen igen. Är det däremot problem med informationen kanske vi måste åka upp till olycksplatsen på nytt, säger Jonas Bäckstrand, ordförande vid Haverikommissionen.

Arbetet med de svarta lådorna ska ske i laboratoriemiljö och det ska ske noggrant och metodiskt.

– Jag skulle tro att det tar en eller två veckor innan vi har informationen i vår hand. Vi kommer att märka tidigare om det är så att det inte fungerar, säger Jonas Bäckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.