Foto: SVT

Hemtjänst och ambulans handfallna – polisen kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten fick inte kontakt med en vårdtagare och larmar SOS och ambulans, vilka i sin tur kontaktar polis för assistans.  Nu riktar vakthavande befäl skarp kritik mot agerandet.

Hemtjänsten i Övertorneå får inte kontakt med en vårdtagare och befarar att något hänt. De larmar SOS och ambulans då de ser det som en nödsituation.

Men när ambulansen kommer till platsen kommer inte heller de in i huset vilket gör att de kontaktar polis. Men polisen var en timme bort och Anders Calderäng, vakthavande befäl vid norrbottenspolisen riktar nu skarp kritik mot agerandet.

– Vi hade ingen patrull i närheten, den närmaste var cirka en timme bort. Men hemtjänst och ambulans måste agera i sådana här situationer och inte stå helt handfallen.

Enligt Anders Calderäng fick polisen övertala ambulans och hemtjänst att agera eftersom det kunde handla om fara för någons liv.

– Tänk dig själv att du har en anhörig som behöver hjälp, nog vill du att någon ska agera. Det är ju bara att smälla en ruta och ta sig in! Släng in ett cykelställ genom rutan eller vad som helst.

På polisens hemsida skriver Anders Calderäng att ”en utbildningsinsats för dessa yrkesgrupper kan vara aktuell för att undanröja liknande situationer som kan utgöra en fara för allmänheten”.

– Det här är ett återkommande problem tyvärr och det var därför jag skrev det här inlägget. Vi måste förstå att vi alla måste agera i sådana här situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.