Foto: Armens Jägarbataljon

Hercuelskraschen: 37 ton haveridelar har bärgats

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bärga haveridelarna efter Herculeskraschen försvåras av alla snö som ligger kvar.

I år har Armens Jägarbataljon bara kunnat bärga ett antal större haveridelar som tinat fram mellan den snöbeklädda toppen och Rabots glaciär. Av 40 ton vrakdelar är 37 ton bärgade.

– Det ligger för mycket snö kvar i fjällen på de platser vi vet att det finns kvar haveridelar, säger  i ett pressmeddelande kapten Carl-Johan Olofsson, som är insatsledare för bärgningen

Herculeskraschen i Kebnekaise

Arbetet fortsätter

Haveridelarna har bärgats genom klättring och avancerad helikopterflygning där stöttningsmetod använts på klippavsatser.

– För blotta ögat kan man inte se att ett haveri ägt rum på Kebnekaise. Mindre haveridelar i form av skruvar och muttrar kommer dock alltid finnas kvar om man synar området i detalj, säger Carl-Johan Olofsson.

Armens Jägarbataljon hoppas på en varmare sommar nästa år så att de kan avsluta arbetet på de platser där de vet att det finns kvar delar av planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet