Hotellet blir studentboende Foto: Randi Gitz

Hotellet blir studentboende

Uppdaterad
Publicerad

Hotell Nordkalotten i Luleå som ligger ut mot Luleå Airport öppnas som studentboende för 250 studenter de närmaste två åren.

Redan idag bussades de studerande ut till hotellet för att få möjlighet att titta på boendet.

Det är Tobias Lindfors och TN Global Service Group som i dagarna köpt hotellet av Hilding Holmqvist.

På hotell Nordkalotten står 125 rum redo med plats för två bäddar i varje.

Med två boende i ett rum blir kostanden per person 3600 kronor.

Luleå kommun och Luleå Tekniska Universitet (LTU) går in med 2 miljoner kronor per år vardera för att rummen ska få ett pris riktat till en studentplånbok.

– Det här är en fullständigt rimlig kostnad för att lösa boendet för så många studenter, säger Niklas Nordström (s) kommunalråd i Luleå.

Och han påpekar att de 65 studentbostäderna i baracker på Bergviken som byggdes efter branden är betydligt dyrare. För dem betalar kommunen 3 miljoner kronor per år.

– Det är inte acceptabelt att Luleå finns med på rödlistan över kommuner där det inte går att få tag på en studentbostad under höstterminen, säger Niklas Nordström.

Hotellet ligger långt utanför stan i närheten av flygplatsen och långt från universitetsområdet. Luleå kommun har gett i uppdrag till lokaltrafiken att förstärka busslinjen.

Bara tillfällig lösning

– Det är helt klart en bra lösning med boende till 250 studenter, säger Simon Persson, ordförande i Teknologkåren, men vi ser gärna att det kommer fler campusnära, långsiktiga lösningar. Mycket händer just nu på bostadsmarknaden så det är väl bara att vänta och hoppas att kommunen gör sitt där.

Avtalet med hotellet löper i två år med möjlighet till ett års förlängning.

Där ska finnas tillgång till gemensamt kök och tvättstuga och resten av vad hotellet har att erbjuda. Som tex pool och restaurang till studentpriser.

En del blir dock kvar som vanligt hotell med vanliga hotellgäster. 63 sviter som nu rustas upp. Och Tobias Lindfors har långsiktigt stora planer för hotellet. (se separat artikel)

Och han tror inte att det blir några problem att blanda studenter med vanlig hotellverksamhet.

– Jag tror att många känner att det här gamla anrika norrbottniska hotellet behöver lite puls, säger Tobias Lindfors, hotellägare. Jag tror det kommer bidra bara till att hotellet lyfter. Vi kommer också jobba med tydliga ordningsregler och jag tror att det här kommer att bli någonting väldigt positivt.

I studentbostadskön står 1500 studenter så att ordna bostad för 250 innebär inte att man är i hamn.

– Vi kan konstatera att på sikt, om fem år, så kommer problemet att vara avhjälpt säger Niklas Nordström

– Det här är kanske inte den slutliga lösningen, men vi har ju nu 540 studenbostäder i planen, säger Johan Sterte, rektor vid LTU. Så från i år så blir det bara bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.