Lax med UDN-liknande hudskada. De gula markeringarna visar typiska skador. Foto: Eva Jansson, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Hudsjukdom orsak till laxdöden

Uppdaterad
Publicerad

De prover som tagits på de sjuka laxarna visar att de kan ha drabbats av en hudsjukdom. Men orsaken till att laxarna drabbats är ännu okänd.

Under sommaren har larmrapporter om död fisk längs de norrländska älvarna avlöst varandra. Många boende längs älvarna har slutat äta fisk eftersom de inte vet vad det är för sjukdom som drabbat fisken.

Länsstyrelsen har skickat prover på död fisk till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys och nu har svaren kommit. Analyssvaren visar att laxarna hade hudsjukdomen Ulcerös dermal nekros (UDN).

Dödlig hudsjukdom

UDN är en hudsjukdom där diagnosen ställs genom att titta på vävnaden i ett mikroskop. Hudproverna på fisk måste tas i ett tidigt skede eftersom huden snabbt blir infekterad av svamp, vilket så småningom dödar fisken.

Enligt fiskeribiologen Stefan Stridsman på Länsstyrelsen är det för tidigt att dra långtgående slutsatser på orsaken till laxdöden.

– Vi har dialog med Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om hur vi ska gå vidare. SVA vill fortsätta med provtagningar nästa sommar, säger Stefan Stridsman.

SVA har också skickat proverna till Veterinärinstitutet i Norge för bekräftelse.

Orsak okänd

Ännu vet ingen orsaken till varför laxen drabbats av sjukdomen UDN. Sjukdomen verkar vara smittsam men ingen bakterie, virus eller parasit har ännu hittats.

– Det vi vet är att UDN är en bidragande orsak till laxdöden i Tornedalen, säger Charlotte Axén, Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Fakta Ulcerös dermal nekros (UDN)

Förekomst:

UDN drabbar främst lax och havsöring, men kan även drabba andra laxfiskarter. Sjukdomen uppträder framförallt hos lekvandrande laxfisk och har påvisats i flera älvar utmed svenska Östersjökusten. Sjukdomsutbrott har hittills uppträtt oregelbundet med några få till ett flertal års mellanrum.

Symtom:

Drabbade fiskar uppvisar först ytliga hudskador i form av flera centimeter stora cirkelrunda hud erosioner på framförallt huvudet, men även på kroppen. Hud erosionerna blir sedan ofta sekundärt infekterade med svamp (algsvamp), vilket resulterar i att fisken också får ludna brunaktiga fläckar på huvud och kropp.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.