Hundratals karateutövare till Boden

Publicerad

Imorgon lördag är det dags för karate i Boden när norra skandinaviens största tävling går av stapeln på Hildursborg. Vi besökte Bodens karateklubb inför tävlingarna.

Över 200 deltagare samlas i Hildursborg under lördagen för den 31:a upplagan av Boden Open – norra Skandinaviens största karatetävling.

Över 30 klubbar från Sverige, Norge och Finland är anmälda till turneringen, som arrangeras av Bodens Karateklubb.

Hur kommer det sig att ni kan locka så många klubbar?

– Vi har hållit på i 31 år, det är väl en orsak i sig att vi har en tradition och att man vet om det i övriga Sverige. Jag tror att många tycker att det är ett roligt och proffsigt arrangemang. Man går därifrån och är nöjd, oavsett om man har placerat sig eller ej, säger tävlingsledaren och tränaren Fredrik Walter vid Bodens Karateklubb.

På den träning vi besökte fanns flera olika utövare från 13 år och uppåt, och alla vi pratade med såg fram emot tävlingarna.

– Det roligaste med tävling är att få träffa folk, jag har mött jättemånga vänner runt hela landet och vi träffas på tävling och bara tycker det är kul. Vi är aldrig ovänner, säger 14-årige Max Wallström.

13-åriga klubbkamraten Leona Kling är inne på samma linje.

– Jag tycker det är kul för jag gillar att vara aktiv. Och man får träna mycket, lära sig självförsvar och träffa människor, säger hon.

Fredrik Walter hoppas att tävlingarna kan locka ännu fler till sporten.

– Det roliga med karaten är att vi tränar både män och kvinnor, pojkar och flickor tillsammans och vi fightar mot varandra också. Sedan under tävling så finns det ju såklart dam-, -herr, -flick och pojkklasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.