I Kiruna syns det nya vädret

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom nya analyser från SMHI om hur klimatet kommer att förändras i Sveriges olika län beroende på hur mycket växthusgaser vi fortsätter att släppa ut. I Norrbotten syns inte minst förändringarna vid skidanläggningarna.

Luossabacken i Kiruna är ett exempel på hur det nya klimatet ger effekter redan nu. Målsättningen var att öppna backen till höstlovet, men lovet har som bekant redan passerat och stora delar av backen står grön.

I dag var det plusgrader och snökanonerna stod stilla.

– Om vi skulle slå på kanonerna i dag blir det regn. Man måste ha minusgrader. Vattnet som vi skjuter ut ur kanonerna måste hinna frysa på väg ned, säger Toni Franz, driftansvarig vid backen.

Bara början

Vi har bara sett början på klimatförändringarna. Enligt SMHI:s nya analyser kommer antalet snödagar minskar även i norr. Medeltemperaturen stiger och allra mest på vintern. I Norrbotten blir det mellan fem och åtta grader mildare på vintern, beroende på olika scenarion och hur mycket vi lyckas minska utsläppen av växthusgaser.

Nederbörden ökar och den faller i allt högre grad som regn. Ett talande exempel på det är regnet som föll över Kiruna i lördags och som fortfarande ställer till mycket besvär, inte minst för de som jobbar med snötillverkningen på Luossavaara.

– När vi kom i morse var det isgata, så vi fick ta på oss stegjärnet för att överleva på berget, säger Toni Franz.

Snögarantin borta

Ändå är det här inget extremår.

– För fem år sedan hade vi ett snöfall i oktober, sedan förvann allt i november och det blev nästan 15 grader varmt, minns Toni Franz.

Men backar man 25 år vågade Kiruna kommun i sin marknadsföring garantera snö från den 15 oktober för tillresande elitlag i längd och alpint.

– Det är länge sedan och jag vet inte om någon i dagens läge skulle våga sig på en sådan garanti utan att veta att man har otroligt bra utrustning för att på konstgjord väg göra snö, säger Toni Franz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.