Barbro Brännström fårbonde

Ingen oro hos fårbonde

Uppdaterad
Publicerad

Fårbonde i Luleå oroas inte av att ha stridsflygplanen övandes över gården.

Några kilometer från flygplatsen i Luleå har Barbro Brännström sin fårgård. Här har tackorna lammat färdigt och ljudet från fåren överröstar nästan de tre stridsplan som flyger förbi.  Barbro är inte särskilt oroad över den kommande flygövningen.

-Här har jag bott i nästan 70 år och mig stör det då inte. Och jag tror inte djuren störs heller, säger Barbro och skrattar.

Flygövning i Norrbotten2015

-Men det är klart. De som kommer och hälsar på säger ”Oj vad det låter”. Och när det gäller utsläpp och sånt där vet man inte heller. Det är väl bra att det inte är övning varje dag.

Kritiken som har riktats mot övningen har varit framförallt kopplat till Nato. När det gäller störningarna i området så är det turistorganisationerna i inlandet som tyckt att övningen stör deras verksamhet.

När det gäller renskötseln har övningen senarelagts för att kalvningstiden ska hinna passera. Det hinner den nästan men inte riktigt. En vecka senare hade varit bättre.

I Luleå har intresset från allmänheten varit relativt litet. På informationsmötet som försvaret höll i Luleå inför övningen kom bara fem personer.

Barbro Brännström matar och väger en ullig liten vit krabat. Den är tung för att vara född idag. Varken hon eller djuren tycks reagera när ytterligare ett plan flyger förbi.

-Man vänjer sig, säger hon innan hon sätter ner lammet till sin mamma igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet