Ingen tar ansvar för Kungens bro

Uppdaterad
Publicerad

För mer än 40 år fick byn Idivuoma en bro tak vare ett kungligt ingripande. Nu behöver bron repareras, men ingen vill ta ansvar för den.

Sjuårige Jovnna har precis börjat i Sameskolan i Karesundo två mil norr om hembyn Idivuoma. Resorna brukar gå bra, det är bara den sista lilla biten hem som är klurig.

Det handlar om en bro som blev rikskänd tack vare Jovnnas pappas kusin -- den samiske kulturpersonligheten Åsa Simma.

När hon var nio år skrev hon till Kungen (som då var kronprins) att hon ville ha en bro så att hon kunde ta sig till skolan utan att någon alltid skulle behöva ro med henne från ön som hon bodde på.

Det byggdes också en bro till Åsa Simmas stora glädje. Men med tiden har den förfallit och i tio års tid har den varit helt obrukbar.

Men nu när Jovnna har börjat skolan så försöker hans pappa Àslat Simma att få rätsida på den. Han har byggt stöttor med hjälp av smala tallstammar som ska ersätta pontonerna som är trasiga.

– Vi försöker lära oss om brobygge allteftersom. säger han.

Fast man kommer bara så och så långt med egna lärdomar och lite händighet. Förr eller senare kommer någon att behöva bygga om bron från grunden.

– Vi hade önskat att kommunen skulle reparera bron och se till att Jovnna fick en säker skolväg. Men när det inte verkar finnas någon hjälp så måste man ta saken i egna händer, säger mamma Erica Huuva Simma.

Så vem är det då som borde reparera bron? Ja, skolans ansvar slutar vid busshållplatsen och Kirunas kommuns kommunalråd Kristina Zakrisson (S) vill helst bolla frågan till någon annan myndighet.

– Kanske är det länsstyrelsen som ligger närmast till eftersom det är Kungen som har gett bort bron till en privatperson. Det gör att det blir lite komplicerat. Länsstyrelsen har gått in med pengar för några år sedan, men när de fick en ny förfrågan något år senare sade de nej. Men det är värt att gå in en gång till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.