Instängda efter kärnkraftsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Reaktor är en föreställning som utspelar sig i en inte en alltför lång framtid i en bunker efter en hemsk olycka. På fredag är det premiär på Giron Samiteatern i Kiruna.

Det är ett psykologiskt drama där en politiker, en miljöaktivist och en renskötare blir instängda i ett skyddsrum. De vet inte om de är de enda överlevande efter en kärnkraftsolycka.  Handlingen kretsar kring dessa tre personer och det visar sig att deras bakgrund, vad de har gjort tidigare i sina liv är viktigare än de kunnat ana. Renskötaren Biera har fått slakta ut sin renhjord och nu i bunkern dras han till politikern Sunna som har dåligt samvete som har satsat på sin karriär som politiker före sin egen son. Den tredje personen är Emmi en miljöaktivist.

– Jag hoppas att man efter att ha sett föreställningen får igång tankar på vad som händer med människor när man utsätts för en sådan här situation, hur människor blir ärliga mot varandra och mot sig själv i ett svårt läge säger Paul Ol Jona Utsi som spelar renskötaren Biera.

Pjäsen är nyskriven för manus står Kenneth Heatta och regissör är Anitta Suikkari, hon berättar att historien är en ren fiktion men med en realistisk prägel, berättelsen kan ses som en varning på hur vi producerar energi och hur vi brukar våra resurser idag.

– Det är verkliga personer som det handlar om, situationen skulle kunna tyvärr vara helt verklig säger Anita Suikkari regissör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.