Kalixbor protesterar mot HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Att göra Grytnäs herrgård till ett hem för ensamkommande flyktingbarn väcker protester i Kalix.

Grytnäs Herrgårds nya ägare vill att lokalerna ska användas som ett hem för ensamkommande flyktingbarn, så kallat HVB-hem.  Kalixbygdens forskarförening vill bevara herrgården som den är i dag och föreningens medlemmar är inte ensamma om att vara emot planerna för herrgården.

Frågan om herrgårdens framtid har fått många att reagera, många välkomnar boendet och andra är emot.

– Grytnäs herrgården är ett viktigt kulturminne i Kalix som byggdes under en tid då det skogsindustrin var stor omkring Kalix och därför vill vi inte att det blir förändringar i byggnaden, säger Bengt-Göran Nilsson, Kalixbygdens forskarförening.

”Finns andra byggnader”

Han är sekreterare i Kalixbygdens forskarförening som är en av de trettio som skickat in yttranden till kommunen gällande den planerade verksamheten i herrgården.

Föreningen är emot planerna i herrgården och menar att det finns andra bättre byggnader i Kalix som är mer lämpade att använda till boende för ensam kommande flyktingbarn.

Ovanligt många reaktioner

Till fjärde februari kunde man skicka in yttrande till Kalix kommun och bland annat skickades en lista in med över 220 namn, som motsätter sig det planerande HVB-hemmet.

Monica Säfström är bygg- och miljöchef i Kalix kommun och hon säger att ärendet nu är under beredning så nämnden kan besluta i fråga och att en del kompletteringar behövs.

Är det vanligt att det skickas in så här många yttranden i ett ärende?

– Nej, det är det inte, säger Monica Säfström bygg – och miljöchef Kalix kommun.

Väntar med att yttra sig

Herrgårdens ägare Göran Simu som bland annat driver flyktingboende i Övertorneå, har en förhoppning om att starta verksamhet så fort som möjligt i de nya lokalerna. Han vill inte i dagsläget ställa upp på intervju, förrän han har tagit del av alla yttranden.

– Jag kommer bemöta all kritik när jag läst yttrandena, säger Göran Simu ägare Grytnäs herrgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.