Kapitalflykt från Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Riskkapitalbolagen satsar miljarder där har sina kontor, det vill säga i Stockholm. Luleås kommunalråd Niklas Nordström dömer ut bolagen som okunniga och fördomsfulla.

Det är Dagens industri som har kartlagt hur de statliga och privata riskkapitalbolagen satsade sina 6,6 miljarder kronor under 2015. Det visade sig att 95 procent av kapitalet för internet-och starta upp-sektorn gick till företag i stockholmsområdet.

Skrämmande siffror

Luleås kommunalråd Niklas Nordström reagerar starkt på kartläggningen.

– Det är skrämmande siffror att mer än nio av tio investeringar stannar i Stockholm där riskkapitalbolagen har sina kontor. Det finns fördomar och okunskap om övriga delar av landet och i synnerhet om norra Sverige och det måste vi nöta ned, säger han.

Han menar att bolagen i Norrbotten måste göra sig mer kända för riskkapitalbolagen och lovar att hjälpa till med det.

-  Det vi försöker göra nu är att bjuda hit människor  i den här investerarmiljön. Vi måste bli mycket mer aktiva och tala om att det finns en värld utanför Stureplan och Luleå och Norrbotten tillhör den världen, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.