Kiruna vädjar om hjälp till flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas avtal med Migrationsverket är att ta emot 20 ensamkommande barn – idag är man uppe i det dubbla.

Hittills i år har 14 058 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige. Kiruna kommun har ett avtal med Migrationsverket att ta emot 20 barn. Men på grund av den pågående flyktingkrisen är trycket hårt på kommunen som i dagsläget tagit emot ett 40-tal ensamkommande barn.

Den rådande bostadssituationen har gjort att kommunen skickat 17 av flyktingbarnen till familjehem i andra kommuner och nu vädjar Kiruna kommun till Kirunaborna om hjälp.

#flykt

– Vi vill att folk ska öppna sina hem och ta emot en eller två barn under några månader tills dess att nya planerade boenden blir färdiga, säger Jenny Lindberg från Kiruna kommun.

Behovet av platser i Kiruna kommer att fortsätta vara stort. Man räknar med att det kommer ytterligare ett 30-tal ensamkommande barn till kommunen innan jul.

– Det kommer två till fem nya ungdomar varje vecka så vi räknar med cirka 30 nya ensamkommande innan jul så vi är ganska pressade. Vi har också fått veta att det är nästan slut på utredda familjehem i hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet