Kommission ska lösa fler våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet uppklarade våldtäkter fortsätter att ligga på en låg nivå. Nu kommer krav på att en expertkommission tillsätts.

De fem senaste åren har drygt 31 600 våldtäkter och våldtäktsförsök polisanmälts. Av dem har 6 235, eller 20 procent, blivit personuppklarade. Det betyder att ett åtal har väckts, ett strafföreläggande utfärdats eller att åklagare har meddelat åtalsunderlåtelse.

Det skiljer väldigt mycket mellan olika delar av landet när det gäller hur många våldtäkter som blivit personuppklarade, konstaterar stiftelsen Tryggare Sverige.

I Södermanland och Västernorrland är 41 procent personuppklarade, medan siffran i Västerbotten bara ligger på 9 procent. I Norrbotten är motsvarande siffra 15 procent.

Någon enkel förklaring till skillnaderna finns inte, men några möjliga orsaker är att myndigheterna använder olika arbetsmetoder eller organiserar arbetet på olika sätt.

Magnus Lindgren, generalsekreterare för Tryggare Sverige, säger att om människor som blir utsatta för våldtäkt ska få brotten uppklarade måste polis och åklagare avgöra ”vilken förmåga som krävs och vilken förmåga som egentligen finns för att utreda dessa brott”.

”Vi föreslår därför att inrikesminister Anders Ygeman omgående tillsätter en oberoende expertkommission för att, en gång för alla, klara ut dessa frågor”, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.