Könsstympade söker hjälp i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Varje år gör Sunderby Sjukhus cirka 10 stycken så kallade öppningsoperationer. Då hjälper man kraftigt könsstympade kvinnor med att få en större vaginal öppning.

Än så länge har man inte sett någon ökning av antalet operationer men i takt med att flyktingströmmarna ökar så ökar också antalet kvinnor som uppsöker vården för underlivsproblem som skapats av könsstympning.

Ihopsydd till en tändstickas storlek

Ida Enqvist är barnmorska på Flyktingmedicinska enheten i Boden. Nyligen skickade hon en remiss på en så kallad öppningsoperation. En asylsökande tonårsflicka sökte för kraftig smärta i samband med menstruation.

Det visade sig att hon var könsstympad av värsta graden. Så kallad infibulation.

Då är hela klitoris och blygdläppar var bortskurna och allt är ihopsytt till den grad att bara en liten öppning är kvar. Ett övergrepp hon utsattes för som liten flicka.

–  Ja, ibland är öppningen av en tändstickas storlek, säger Ida Enqvist. Och där ska blod och slemhinnor ta sig ut. Och när det inte tar sig ut samlas det i livmodern. Och de här kvinnorna kan också ha stora problem med urinvägsinfektioner för det går inte att hålla rent. De kan också ha andra typer av smärtor.

Grövsta könsstympningarna sker på sjukhus

Kvinnlig könsstympning är vanligast i afrikanska länder. Ibland sticker man nålar i klitoris eller stryker på frätande ämnen. Också den typen av stympning kan ge stora problem med smärta. I andra fall skärs klitoris och blygdläppar mer eller mindre bort. Ofta måste småflickorna ligga stilla med benen är sammanbundna sex veckor efter övergreppet.

– Familjer som har lite bättre ekonomi de tänker att de ska skona sin flickor så de åker kanske till ett sjukhus och könsstympningen utförs av medicinsk utbildad personal, säger Ida Enqvist. Och de här flickorna får bedövning, vilket gör att flickan har inte ont och då ligger hon stilla och där är de absolut värsta fallen av könsstympning. För där tar de bort absolut allt. De som är medicinskt kunniga de vet ju precis vad de ska ta bort.

– Jag har stött på en sån patient och det var det mest extrema fall jag sett. Det var helt slätt.

– Så de flickor som könsstympas hemmavid kan ha större tur, kanske den som gjort det varit lite trött och slarvig och så kan det finnas något kvar ändå när man öppnar upp. En bit av klitoris till exempel.

Öppningsoperation i Sunderbyn

En öppningsoperation görs på Sunderby sjukhus, men det är fortfarande ganska ovanligt.

– Det rör sig kanske om tiotalet per år, säger Anna Pohjanen, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi i Norrbottens läns landsting.

– Det är något vanligare att vi stöter på könsstympning i samband med förlossningar, och man försöker då återställa anatomin till ett mer normalt läge, det vill säga att man syr ihop på ett sätt så att man så gott det går återställer blygdläppar och en normal slidöppning efter att ha klippt upp en könsstympad vulva i samband med vaginal förlossning.

– När vi nu ser en kraftig ökning av antalet flyktingar finns det förstås en risk att behovet av öppningsoperationer ökar, men det är inte något vi noterat ännu, säger Anna Pohjanen.

Inget som skyddar

En öppningsoperation kan hjälpa på problemen, men en enligt Ida Enqvist är det inte helt så lätt. För eftersom inga blygdläppar finns kvar så finns det inget som skyddar slemhinnan och man kan få problem med skav mot kläder.

Ida Enqvist möter könsstympade kvinnor ofta i sitt arbete. Och berättar att också män ibland kommer med sina kvinnor och vill ha hjälp.

–  Att ha samlag med nån som inte njuter av det, det blir ju som att de också tvingas till att begå övergrepp på nått sätt. Eller så får de avstå från samlag, men det vill de ju inte heller för kulturen är stark att man ska få barn.

Rekonstruktion bara för svenska medborgare

En rekonstruktion är något som bara göra på Karolinska sjukhuset, och då måste man vara svensk medborgare

Många länder har idag infört lagar som förbjuder könsstympning. Men den starkt rotade sedvänjan gör att stympningen ändå fortsätter i hög grad.

Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige. Också om flickan själv givit sitt tillstånd. Straffet är fängelse i upp till fyra år eller om brotten anses extra hänsynslöst: fängelse i mellan två och tio år. Också underlåtenhet att avslöja brott är straffbart.

– Alla kvinnor jag hittills har träffat tycker att det är bra, säger Ida Enqvist. De tycker de är jättebra att vi har den här lagen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.