Abstrakt konst i Sarvisvaara

Uppdaterad
Publicerad

För 21:a året i rad har Nattavaara-akademien i Sarvisvaara ställt ut konst till beskådande. Något liknande har aldrig visats förr på dessa breddgrader.

-Reaktionerna har varit mycket positiva för de har ju aldrig sett sådan här konst tidigare, säger konstnären Torsten Ridell, om den abstrakta konsten.

Utställningen kan ses som en hyllning till den belgiske konstnären Georges Vantongerloo, en pionjär inom den abstrakta konsten. För 52 år sen besökte Vantongerloo Kiruna och Narvik och fascinerades då av norrskenet och det arktiska ljuset.

Och här i Sarvisvaara hänger nu verk av 44 olika konstnärer från hela världen. Bland annat av den argentinske nestorn Arden Quin som grundade ett manifest som gick utanför den fyrkantiga tavelramen

Torsten Ridell har sedan början av 70-talet helt fokuserat på den abstrakta konsten

-Någonstans i den konkreta konsten ligger, om vi går tillbaka i historien, den svarta kvadrat på vit botten. Och jag har gått utanför den traditionella bildytan med den svarta kvadraten och lagt in en halvcirkel som kan ha med rymden och jorden att göra, säger Torsten Ridell och visar på ett av sina konstverk

-Ändå vill jag påstå att det är ett abstrakt uttryck med en horisontell linje där kropparna möts.

Initiativtagaren till Nattavaara-akademien, Erling Johansson, arbetar fortfarande i högsta grad, ständigt målande porträtt och andra konstverk.

-Jag kan tänka mig att hålla på hur länge som helst säger Erling Johansson.

Huvuddelen av verken är av franska konstnärer som bor i Paris och både Erling Johansson och Torsten Ridell lever stora delar av året i Paris.

-Vi träffar ju konstnärer från hela världen där och alla konstnärer har olika typer av frågeställning beroende av varifrån de kommer. Och att få umgås och diskutera med alla dessa konstnärer är inspirerande, säger Torsten Ridell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.