Foto: SVT.

Kritiseras efter namninsamling för Hertsöskolan

Publicerad

Socialdemokraten Gustav Uusihannu har kritiserats från röster inom det egna partiet efter att ha höjt rösten mot kommunens underlag för utredning av skolan, och startat en namninsamling om att högstadiet på Hertsöskolan ska få vara kvar.

Uusihannu skriver själv på Facebook att han av tunga politiker kallats för ”icke lyssnande”, och att han ”inte lever upp till förväntningarna”.

– Det har inte varit glada toner rörande mitt insteg i debatten, det kan man inte påstå. Jag personligen försöker jobba för att höja takhöjden i partiet. Jag tror att vi som parti gynnas av att uppfattas som öppna och att en fri åsiktsbildning råder, säger Gustav Uusihannu till SVT.

Kan det inte uppfattas som konstigt att du som politiker tar strid för en enskild skola?

– Jag tycker det är ett väldigt konstigt påstående. Jag själv bor mitt i stan. Nu tar jag strid för ett högstadium på ett område som regeringen utsett till ett av 38 områden i Sverige som anses som utsatt. Vi som socialdemokrater bör strida för utsatta områden, och för ett högstadium som gjort så mycket för integrationen.

Brist på lärare

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli säger att hon ser positivt på partikamraten Uusihannus engagemang, men hon säger också att en förändring inom skolan i Luleå måste ske.

– Det vi ser framför oss är att vi kommer att ha brist på lärare. Och vi kommer att ha brist på lärare med legitimation och behörighet att undervisa i alla ämnen. Alla barn har rätt att få utvecklas så långt som möjligt i skolan, och då krävs det faktiskt en duktig lärare i klassrummet. Vi är oroliga för att vi inte kommer kunna ha duktiga lärare i alla klassrum som det ser ut nu, och då behöver vi omorganisera skolan, säger Carina Sammeli (S).

Varför en så pass stor omorganisering?

– Vi har valt att utereda på ett sätt som tittar på hela Luleå kommun samtidigt, vi har valt att titta långsiktigt och vi har valt att nu offentliggöra vad vi utreder, men att ha det på ett tioårsperspektiv. Vissa av förändringarna kan ske väldigt snabbt och andra kan ta tio år. Vi försöker ta ett helhetsgrepp för att visa Luleåborna vad vi tänker, och vad vi har för planer för olika områden.

Gustav Uusihannu säger att han ändå är optimistisk för Hertsöskolan och övriga skolors framtid.

– Vi har goda partiföreträdare i Luleå. Jag är väldigt trygg i att det här beslutet kommer att hamna rätt till slut, men vi ska fortsätta strida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.