Kvinnor kan – men vill inte – bo i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Att få unga kvinnor att vilja bo och leva i Kalix är ett gemensamt mål för kommunpolitikerna i Kalix .

-Vi har pratat länge om att det är så fantastisk bra i Kalix, men vi får ändå inte tjejerna att stanna eller vilja flytta hit, säger kommunalrådet  Kenneth Sandberg (MP).

Sandra Bergström är därför en eftertraktad invånare i Kalix. Hon är en ung och välutbildad kvinna som har valt att återvända till Kalix efter studierna.

Och i dag är hon ansvarig för en camping.

 Jag gjorde som många andra. Jag lämnade Kalix, studerade i Norrtälje, och åkte utomlands till Grekland och Jordanien. Men sedan kände jag att här är alltid hemma och Kalix har alltid haft stor betydelse sedan barndomen. Så jag valde att vända tillbaka igen.

Sandra Bergström har även lyckats värva stockholmstjej Madeleine Larsson som hoppas på fast jobb i Kalix. De träffades under studietiden och Madeline har varit flera gånger i Kalix under de senaste åren. Just nu har hon sommarjobb på campingen.

-Det blir så familjärt på en sån här ort till skillnad från en storstad där alla sitter med sin morgontidning på tunnelbanan. Det är den familjära stämningen här uppe som jag blivit så förälskad i, säger Madeleine Larsson.

Men alla unga kvinnor är inte lika positiva till Kalix.

-Jag kommer att flytta för jag ska utbilda mig. De flesta av mina tjejkompisar har redan flyttat så det är en till annan anledning till att jag far, säger Emilia Esperi.

-Jag kommer att flytta jag trivs inte. Det är för litet. Jag är mer för stora städer, säger Desirée Alsos.

Inför årets val lyfter kalixpolitikerna frågan om hur kommunen ska kunna få de unga kvinnorna att välja Kalix.

Och det satsas på jämställdhet. Bland annat ska alla anställda i kommunen få rätt till heltid.

-Allt fler tjejer väljer att åka iväg från Kalix och inte komma tillbaka. Har vi ett mer jämställt samhälle så vill fler komma tillbaka. Det är en viktig framtidsfråga för en kommun att vara jämställd, säger kommunalrådet Ellinor Söderlund (S).

Och det andra kommunalrådet, Kenneth Sandberg (MP) uttrycker sig så här:

-Vi står inför en verklig hot-situation där vi inte klarar av bemanningen. Framför allt inom offentlig sektor. Vi är 1400 anställda inom Kalix kommun och att rekrytera det från en gymnasieklass med 160 elever då finns det inte mycket kvar till övrigt näringsliv när kommun och landsting tagit sitt.

Moderaternas gruppledare Linda Frohm vill lyfta en annan aspekt:

-En viktig sak som är svår att formulera i några få meningar är vi måste jobba med våra attityder. Något av det absolut viktigaste är att Kalix känns ännu mer öppet och tolerant. Att man får vara som man är. Att man inte behöver förhålla sig till någon stereotyp fyrkant utan känner att det är utvecklande att bo här.

Partierna vill på olika sätt satsa på skola, bostäder och en bättre fritid för tjejerna . Men det är inget nytt problem att de unga kvinnorna lämnar Kalix för att flytta till en annan ort.

I Kalix – liksom i många Norrbottens kommuner – finns det ett överskott av män.

På 100 män i åldrarna 20 till 34 år som är bosatta i Kalix finns det 77 kvinnor i samma åldersgrupp.

-Om det fanns mer affärer och roliga saker att göra i Kalix så skulle nog flera tjejer trivas här, säger Desirée Alsos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.