Foto: TT

Så slår skattehöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsråden vill nu höja landstingsskatten till 11,34 kronor. Frågan är – hur mycket blir det?

I dag ligger skatten på 10,18 kronor. Nu vill landstinget höja med 1,16 kronor. Har du då en månadslön på 25 000 kronor får du betala 290 kronor mer i landstingsskatt varje månad. Vilket blir 3490 kronor mer per år. Med höjningen till 11,34 kronor per intjänad hundralapp innebär det att Norrbottens läns landstingsskatt blir den sjätte dyraste i Sverige.

Tre hundra miljoner

– Över en krona låter som en rätt hög höjning?

– Det kan man tycka. Men man ska komma ihåg att landstinget har förlorat tre hundra miljoner i utjämningssystemet och det slår med full kraft nu, säger Maria Stenberg (S) till SVT Nyheter Norrbotten.

”Inget självändamål”

S, V och MP står bakom förslaget. SVT Norrbotten har tidigare berättat om en planerad höjning av landstingsskatten. Då handlade det om upp till en krona och 25 öre, enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten.

– Vi behöver kompensera för förlusterna. Det finns inget självändamål att höja skatten, säger Maria Stenberg och menar att vi har landets lägsta landstingsskatt.

– Nu hamnar vi ungefär i mitten.

Många miljoner

En höjd landstingsskatten innebär ett årligt tillskott på runt 620 miljoner. Totalt omsätter landstinget runt 8,2 miljarder. Skattehöjningen kommer att klubbas igenom i ett landstingsfullmäktige i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.