LKAB köper bostadsrättsföreningarnas fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ersätter bostadsrättshavaren genom att gruvbolaget köper bostadsrättsföreningens fastighet.

Sen fördelas pengarna ut till ägarna. LKAB:s tanke är då att ägarna ska kunna köpa en ny bostad med den ersättningen.

 – För oss är det viktigt att hitta en fungerande, tydlig och rättvis kompensation till alla som berörs av samhällsomvandlingen och LKAB:s fastighetsköp, säger Anders Lundgren, utvecklingschef vid samhällsomvandling i ett uttalande på LKAB:s hemsida.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Ny bostad eller pengar

Det har sedan tidigare varit klart hur LKAB kompenserar privata fastighetsägare och hyresgäster som måste flytta. Den privata fastighetsägaren kan antingen välja mellan en ny fastighet som LKAB bygger genom en byggentreprenör. Eller genom att kompenseras med en ekonomisk ersättning. Efter att en oberoende fastighetsvärderare har värderat fastigheten.

Hyresgäster erbjuds lägre hyra

Hyresgästen erbjuds att flytta till en nyproducerad hyreslägenhet som normalt har en högre hyra än den gamla lägenheten. Hyresgästen får en upptrappning av hyran under minst 5 år med utgångspunkt i hyran i den gamla hyresrätten. Detta gäller alla hyresgäster oavsett hyresvärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet