LTU tar fram mobilt laboratorium

Uppdaterad
Publicerad

Ett mobilt laboratorium där forskare kan mäta människors medvetna och omedvetna beteenden håller på att byggas upp på Luleå tekniska universitet. På så sätt kan man se hur människor beter sig i en bil eller upplever ett möte mellan människor.

– Vi vill lära oss förstå människors reaktioner och kognitiva processer i alla möjliga sammanhang, förklararar Bjarne Bergquist som är professor i kvalitetsteknik på Luleå tekniska universitet.

Med hjälp av kameror, sensorer och pulsmätare kommer forskarna att kunna mäta bland annat reaktioner som känslor, ansiktsuttryck, ögonrörelser, svettningar och ökad stress i olika miljöer.

– Vi vill veta vad det är som gör att vi tar fel beslut ibland och utsätter oss själva eller andra för fara. Det är ganska svårt att förstå det genom att fråga i efterhand eftersom det inte är säkert att vi är medvetna om vad vi har gjort och varför vi gjorde på ett visst sätt, säger Bjarne Bergquist.

Mätutrustningen kommer att kunna användas inom en rad olika områden. Forskning kring säkrare bilar är en bransch som redan jobbar med exempelvis ögonkameror. Camilla Grane är forskare inom teknisk psykologi på LTU och jobbar bland annat med säkrare förarmiljöer i personbilar, och kommer att ha stor nytta av det mobila labbet:

– När vi studerar förare i en bilmiljö så är det så otroligt mycket som händer väldigt snabbt, det kan handla om att du inte får titta bort från vägen mer än två sekunder, då vill jag se om föraren upptäcker exempelvis en älg som står i skogen.

På samma kommer forskarna kunna titta på vad personer fokuserar på under exempelvis ett möte. Hur fångar man uppmärksamheten, vem använder härskartekniker och varför och när ljuger man.

– Vi hoppas komma närmare och lära oss förstå vad som är hindren på ett tydligare sätt. Om inte annat för att säkerställa att det vi frågat stämmer överens med den känsla du har när du utsätts för den nya tekniken eller arbetssättet, avslutar professor Bjarne Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.