Luleå satsar på köttfri dag

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det färre köttmåltider för Luleå kommuns skolelever. Nästa termin införs en köttfridag i veckan.

– Äsch, det är väl inget fel med kött? Det är ju hälsosamt. Allt beror ju på mängden man stoppar i sig, säger gymnasieeleven Alexander Lundström.

Under torsdagen serverades kyckling, kött och ett vegetariskt alternativ på gymnasieskolan Kungsfågeln. Men efter jullovet kommer menyn att se lite annorlunda ut. Då man bestämt att införa en köttfri dag i veckan efter ett beslut i kommunfullmäktige.

– Jag anser att folk ska få äta det de vill. Vill de äta sushi får de äta sushi även om hälften av folket inte tycker om det, säger Tor Ehola.

– Det handlar om att  vara klimatsmart och hälsan och att tänka på vad vi stoppar i oss. Det kommer rapporter både från världshälsoorganisationer och Livsmedelsverket att vi bör tänka på hur mycket kött vi stoppar i oss, säger kostchefen Jeanette Everos.

Luleå kommun har tidigare varit tveksamma till att införa en köttfridag. Då man har upplevt att det funnits ett motstånd till det hos eleverna.

Men för att minska konflikten ska eleverna få vara med och bestämma vilka vegetariska rätter som ska serveras.

– Men då är det inte bara att säga ”det är inte gott”. Utan vi vill ha konkreta förslag på vad vi kan göra istället som ”de här vegetariska rätterna gillar vi”. Vi vill ha en  bra dialog med eleverna, säger Jeanette Everos, kostchef på Luleå kommun.

– Kommer det bli protester bland elever?

– Litegrann tror jag. Det finns många som är lite emot det, säger Johanna Lindqvist som går i trean på Kungsfågeln i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.