Luleå slopar skolfotot

Uppdaterad
Publicerad

I år blir sista gången som gymnasieelever i Luleå kan ta det klassiska skolfotot.

– Varför vi gör det beror på att vi vill ha fokus på det vi ska hålla på med. Vilket är lärande och studier för eleverna. Själva fotograferingen tar runt 45 minuter så det blir mycket lektionstid som försvinner, säger Kristina Eklund, gymnasierektor på Hackspetten i Luleå.

Det var i våras som beslutet togs att från och med nästa år ska gymnasieledningen skrota det traditionella skolfotot för gymnasieeleverna i Luleå. Anledningen är inte enbart att man vill spara in på lektionstid, utan också hålla en avgiftsfri skola. Detta har lett till en del protester.

– Vårat elevråd var inte glad över detta. De tycker att det handlar om att behålla en tradition.

Men alla elever håller inte med elevrådet.

– Jag tycker inte om att bli fotad så ofta heller. Inte när man inte själv får ta bilden, säger Astrid Kling som går i årskurs två på Hackspetten.

Hennes kompis Aylin Robles håller med.

– Sedan tycker jag att det är obekvämt att andra ska ha bilder på en. Det känns som att folk sitter där och bara ”haha, kolla den personen har blundat och kolla vad den har för kläder”. Det tycker jag är obekvämt, därför tycker jag inte om skolfotot.

– Kan det inte vara bra för lärarna att ha bilder på eleverna i sin undervisning och sådär?

– Absolut. Men det går att ordna på annat sätt. Vilket också lärarna gör, säger Kristina Eklund, rektor på Hackspetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.