Luleå storsatsar på cyklister

Publicerad

Luleå Kommun satsar 66 miljoner kronor de närmaste tre åren på cyklismen.

Luleå hoppas få utnämningen ”årets cykelstad” nästa år. Men cykelfrämjandet i Norrbotten tror inte staden har nån chans.

– Det lär då inte bli 2016 vad vi då vet, men det är liksom för sent, säger Kent Näslund, Cykelfrämjandet i Norrbotten.

På Mjölkuddsbanken, 70-vägen in mot Luleå sätts staket upp. De oskyddade trafikanterna ska skyddas mot den intensiva motortrafiken.

I år har Luleå kommun byggt två mil ny cykelväg och reparerat två kilometer. Och vill gärna bli årets cykelstad 2016.

Cykelfrämjandet vill att cykeln ska räknas som ett eget trafikslag och inte dela färdväg med till exmepel gångtrafikanter. Och han jämför med till exempel Umeå och Malmö och säger att Luleå fortfarande är långt efter.

– Jag ser cyklingen som ett eget trafikslag och det börjar andra myndigheter också göra, säger Lenita Ericsson (S) ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Luleå.

– Men det är en sak hur vi benämner det, vi måste också planera utifrån det, det vill säga gå från planering till fysiska åtgärder där det faktiskt syns och känns där ute och det tar tid, säger Lenita Ericsson.

Idag meddelar Luleå kommun att de satsar 66 miljoner kronor de närmaste tre åren på cykeltrafiken i kommunen. Om det kan få Luleå att tippa över till att bli årets cykelstad 2016 återstår att se.

– Det är kraftfulla investeringar i cykling de kommande tre åren, säger Lenita Ericsson. Det kommer att kännas som att det finns mycket mer cykelväg och vår ambition är också att i det befintliga cykelnätet så ska man känna att man är prioriterad när man kommer och cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.