Luleåbor flitiga på medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

Luleåborna försöker påverka sin boendemiljö mer än invånare i andra svenska kommuner.

Så verkar det om man tittar på statistiken från Sveriges kommuner och landsting. Och vissa av förslagen kan innebära stora förändringar i kommunen om de går igenom.

De senaste två åren har det lämnats in 228 medborgarförslag till kommunfullmäktige i Luleå. Det är många fler än genomsnittet för svenska kommuner. Enligt Sveriges Kommuner och landsting lämnas det in i genomsnitt 26 förslag per år i de kommuner där medborgarna har den här möjligheten. I landstingen är det mycket färre förslag som lämnas in.

Nytt bostadsområde

Vissa medborgarförslag kan få långtgående konsekvenser om politikerna säger ja till dem. Ett sådant är förslaget på att bygga ett nytt bostadsområde mellan Gäddvik och Bergnäset i Luleå.

Kommunpolitikerna verkar bifalla förslaget och i alla fall undersöka möjligheten att bygga nya bostäder längs Luleåälven.

-Jag ledsnade på bostadsbristen och bostadspriserna och tyckte att kommunen borde kunna bygga attraktiva hyresrätter till vanligt folk i det här fina området som inte utnyttjas idag, säger Peter Malmgren som bott i Bergnäset hela sitt liv.

Påverkade politikerna

Han fattade pennan och skrev sitt medborgarförslag utan större förväntningar. Han blev förvånad när han förstod att politikerna tänker bifalla förslaget. Även om det kommer att dröja många år innan något bostadsbyggande kommer att vara aktuell i området.

-Visst har området mellan Gäddviken och Bergnäset funnits med i kommunens långsiktiga plan men tack vare det här medborgarförslaget blev vi medvetna om området och har börjat diskutera det, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S). Först måste dock vatten-och avloppsnätet var utbyggd för det området innan man ens går vidare med planläggningen, säger hon.

Fick en diskussion

På Stadsbyggnadskontoret är man försiktig när det gäller planer på att bygga kommunala bostäder längs Luleåälven.

-Det finns många om och men. Dels flyget och bullermattan i Bergnäset. Ett nytt bostadsområde får inte äventyra flygförbindelserna till Luleå, säger Malin Lagervall på Stadsbyggnadskontoret.

Men Peter Malmgren är glad att han lyckats få igång diskussionen om nya bostäder i Bergnäset.

-Det är bra att en vanlig människa kan påverka beslutsfattandet och jag har fått det intrycket att politikerna tar systemet med medborgarförslag på allvar, säger han.

Djärvare förslag

En del av förslagen är djärvare än andra. Som till exempel förslaget på att bygga en linbana mellan Luleå centrum och Kronanområdet.

– Det är kul när folk tänker annorlunda och vågar gå utanför boxen, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S). Just linbanan kunde vi inte godkänna för det hade blivit alldeles för dyrt, förklarar hon.

De vanligaste förlagen handlar om rastgårdar för hundar, parkeringsplatser för husbilar, gång-och cykeltrafik och utökad lokaltrafik.

När SVT Nyheter Norrbotten frågar Peter Malmgren om han vill få en gata uppkallad efter sig skrattar han:

– Nej, det tror jag inte. Men det vore kul att ha tagit initiativ till 5000 nya bostäder för rimliga priser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.