Luleåbornas matvanor utforskas

Publicerad

Luleåbor ska få utforska sin relation till mat.Till hösten drar projektet Att äta, igång i Luleå.

Det är Frisk&Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, och Sensus som ska hjälpa norrbottningarna via mindfulness att utforska sin relation till mat, ätande och kroppen.

–Jag är så glad över att vi kommer kunna erbjuda det här till Norrbottningarna eftersom jag själv hade mycket hjälp av just mindfulness i mitt tillfrisknande från anorexia, så jag vet att det kan hjälpa, säger Jenny Larsson som är kontaktperson på Frisk& Fri i Luleå.

Lugnare vid matbordet

Den här kursen vänder sig dock inte till dem med diagnostiserade ätstörningar utan till vuxna från 20 år och uppåt som önskar en mer avslappnad relation till mat, eller barnfamiljer som vill få lugnare matsituationer.

– Alla vi överöses ju med kostråd, hälsotrender och vad som är farlig mat exempelvis. Men råden är ju ofta motsägelsefulla så det här kan ju hjälpa i ett förebyggande syfte för dem som känner att det börjar bli komplicerat det här med mat, säger Jenny Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.