Maria Vyatkina, universitetsjurist vid LTU Johan Sterte, rektor vid LTU och Jouko Niinimäki rektor Oulu,Markku Juntti, dekan för forskarstudier Oulu, Johan Carlsson, professor vid LTU. Foto: Bild: Foto Luleå tekniska universitet.

Luleåforskare får dubbelexamen.

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet har ingått ett avtal med Uleåborgs universitet om dubbelexamen för forskarutbildning med start våren 2016.

Forskarstuderande i programmet kommer att kunna ta examen från båda universiteten.

 – Uleåborgs universitet är vårt närmaste grannuniversitet och dessutom ett av Finlands absolut starkaste universitet. Vi har en lång historia av samarbete både inom forskning och utbildning som vi nu vill förstärka ytterligare. Doktoranderna i detta program får tillgång till spetskompetens från båda universiteten. Vi är mycket glada och tror att detta kommer att stärka vår relation betydligt, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Ramavtalet omfattar alla områden inom universiteten och fastställer de grundläggande reglerna och principerna för dubbla examina. Tiden för doktorandstudier i båda universiteten är fyra år. I fallet med en dubbel examen arbetar studenten två till tre år i hans eller hennes hemuniversitet och ett till två år i värduniversitetet.

Börjar nästa år

Fördelen med dubbla examina för studenter är enligt Luleå tekniska universitet att kombinera den bästa forskningskompetensen från de två universiteten. Universiteten har även för avsikt att utvidga samarbetet till gemensamma doktorsexamina och gemensamma doktorandprogram.

– Luleå tekniska universitet har traditionellt varit en viktig samarbetspartner för Uleåborgs universitet och nu är det dags att uppdatera och fördjupa vår relation. Gemensamma program i forskarutbildningen är ett mycket konkret sätt att underlätta ett verkligt och aktivt samarbete som ökar forskning och ger ny kompetens som behövs i den arktiska regionen, säger Jouko Niinimäki, rektor vid universitetet i Uleåborg.

Universiteten börjar samarbeta kring dubbelexamen från början av nästan år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.