Dyrare mjölk ska hjälpa bönderna. Foto: TT

M vill stödköpa mjölk men Bucht emot

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna byter fot och vill som C och KD rädda mjölkbönder med stödköp. Men regeringen tänker inte backa upp sådana förslag när EU håller krismöte om mjölken i veckan.

– Jag är väldigt förvånad över att Moderaterna vill höja interventionspriserna, det kan innebära att man binder ris åt egen rygg, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför mötet i Bryssel den 7 september.

Stora demonstrationer väntas när mjölkbönder från hela EU begär stöd. De pressas av ökande produktion, en rysk handelsbojkott och sjunkande efterfrågan från Kina. Bondeorganisationer, som svenska LRF, vill se stödköp. Flera andra EU-länder sägs vilja gå den vägen.

Är besviken

Centerpartiets Eskil Erlandsson, vice ordförande i EU-nämnden, anklagar regeringen för att vara passiv när bönderna behöver akuthjälp.

–Sverige sätter sig i baksätet, hävdar han.

Sven-Erik Bucht säger att regeringen kan tänka sig att stödja förslag som innebär riktade stöd till mjölksektorn, pengar som i så fall får tas inom befintlig EU-budget.

-Men höjer man interventionspriserna så driver man på produktion och framförallt i lågkostnadsländer, vilket gör att våra problem kan öka, säger han.

Regeringen har stöd av Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna. FP är förvånat över att Moderaterna bytt fot och vill ha stödköp.

– Sverige har ju varit pådrivande för att vi måste ha mer marknad och mindre subventioner, säger Lars Tysklind (FP).

SD sade inget

Sverigedemokraternas företrädare yttrade sig inte alls i EU-nämnden. Anders Forsberg, talesperson i landsbygdsfrågor för SD, säger att det var olyckligt men att SD i det här läget står bakom regeringen.

– Regeringen har ett ganska fritt mandat och kan se vilka lösningar som kommer. Men det är framförallt kostnadssidan i Sverige man måste titta på.

Forsberg säger att högre interventionspriser skulle kunna vara en lösning på kort sikt, men att det också kan vara farligt.

– Det kan förlänga krisen genom att man bygger upp berg av smör och mjölkpulver som man sedan måste bli av med, säger Forsberg.

Ulf Berg, landsbygdspolitisk talesperson för M, säger att M normalt är emot stödköp.

– Grundlinjen finns kvar, men vi gör ett avsteg. I och med att vi har hamnat i det läge vi har med Ryssland är det fel att bönderna ska betala hela den smällen.

Fakta: Svenska mjölkbönder

För drygt 30 år sedan, 1983, fanns det 39 000 företag med mjölkkor i Sverige. För drygt 20 år sedan, 1993 var de 20 000. Förra året hade de minskat till 4 400 företag, eller mjölkbönder.

Produktionen av mjölk per ko ökar. 2005 vägdes 3,16 miljoner ton mjölk in, år 2013 var det 2,87 miljoner ton.

Det fanns 399 000 mjölkkor 2005, 2014 var de 344 000.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.