Kommuner positiva till lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Nio av 14 kommuner i Norrbotten är positiva till regeringens lagförslag, som innebär att det blir obligatoriskt för alla kommuner att ta emot flyktingar.

SVT Nyheters enkät är ställd till ordföranden i 290 kommuner i landet och svarsfrekvensen var 81 procent, vilket motsvarar ett svar från 235 kommuner.

Sex av nio politiska ledningar i kommunerna i Norrbotten anser att lagförslaget är mycket bra och tre anser att den är ganska bra.

Luleå svarade inte

Fem av kommunerna har inte svarat och bland dem finns länets befolkningsmässigt största kommun, Luleå. Övriga som inte svarat på enkäten är Jokkmokk, Kiruna, Boden och Arjeplog.

(M)est negativa

Ser man över hela landet är en stor majoritet av de politiska ledningarna i kommunerna positiva till lagen som innebär att alla kommuner måste ta emot vissa grupper av flyktingar

Åtta av tio av kommunstyrelseordföranden som svarat på SVT:s undersökning är positiva. Mest positiva är Liberalerna medan Moderaterna är mest negativa.

Undersökningen skickades till kommunstyrelsens ordförande i 290 kommuner. Undersökningen var aktiv från 11:e november till 22:a november.

Svarsfördelning på frågan ”Vad anser du om regeringens förslag?”

Mycket bra: 132

Ganska bra: 63

Ganska dåligt: 13

Mycket dåligt 20

Vet ej/Avstår från att svara: 7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.