Foto: SVT

Många övergivna katter i länet

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Kattakuten i Boden slår nu larm om dom många övergivna katter man får in. Föreningen beskriver problemet som stort.

Många övergivna katter börjar nu synas i Norrbotten, speciellt gäller det katter med ungar och dessa måste tas om hand innan vintern. Idag visade den ideella föreningen Kattakuten upp hemlösa katter som är redo för nya hem.

– Problemet är stort i hela landet och tyvärr ser vi heller ingen minskning av det, säger Sara Beckman Larsson, ordförande i föreningen Kattakuten.

Nya hem

Kattakuten tar hand om hemlösa och övergivna katter så att de kan komma tillbaka hem eller att de kan få ett nytt hem.

– Många övergier sina katter på grund av okunskap, man vet inte vad man ska göra. Många katter ger sig iväg och utvidgar sina revir när de inte kastrerats.

Måste kastreras 

Ska man skaffa en katt så ska man se till att den blir kastrerad. På så sätt utvidgar katten inte sitt revir och risken att den springer bort minskar rejält.

– Lämplig ålder när man kastrerar en katt är sex till åtta månader, berättar Sara Beckman Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.